Ezt látni kell

Gyerekkel Szekszárdon

Ha Szekszárdra gondolunk, először leginkább a bor jut az eszünkbe. Egészen addig én is így voltam ezzel, amíg az egyik borozós hétvégénken nem találkoztam egy családdal Szekszárdon. Náluk láttam, hogy egy borkóstolós hétvégén is milyen jó programokat lehet találni a gyerekeknek, emiatt nem kell lemondani a felnőtt programokról sem. Szóval irány Szekszárd - gyerekkel is.


 

 

Szekszárd gyerekkel

 

Kirándulás Szekszárdon

Szekszárd ráadásul remek helyszín akkor is, ha kirándulni szeret a család vagy éppen jókat enni. A környező Tolnai dombság számtalan látnivalót kínál. De maga Szekszárd városa is remek hétvégi időtöltés, ha szeretjük a mediterrán hangulatú városokat, szűk utcácskákkal, lankás dombokkal, régi időket idéző épületekkel.

Igazi kisvárosi hangulatot kap a család Szekszárdon, itt aztán nem kell sietnünk sehova. A belvárosban szinte minden séta-távolságra van egymástól, így jóformán autóba sem kell ülnünk, ha nem szeretnénk. Hétvégén érdemes a szombat délelőtti piacra kilátogatni, ahol helyi finomságokat kóstolhatunk: sajt, felvágottak, savanyúság, pékáru és szezonális zöldségek, gyümölcsök. Az emeleti részen frissen sütött kolbászt, lángost kínálnak az árusok.

 

Múzeum gyerekkel? Szekszárdon ez is lehetséges!

A piactól nem messze, a főtér feletti egy kis utcában található a Mézeskalács Múzeum. Talán Magyarország legkisebb és legédesebb múzeuma lehet ez. Igazán gyerekbarát a mérete és a kínálata miatt is. Egy rövid filmmel bemutatják a mézeskalács készítés és gyertyaöntés  folyamatát. Közben megnézhetjük a több generáció alatt gyűjtött eszközöket, emlékeket. Majd a látogatás végén (kb. fél óra) jöhet a kóstoló.

A főtérről nyíló Babits utcában található a kicsit nagyobb gyerekeknek ajánlott Babits Mihály emlékház. A költő szülőházának földszinti részén a család életét mutatják be eredeti bútorokkal berendezett szobákban. Míg az emeleten a költő életútját járhatjuk végig kéziratok, fényképek segítségével.

Valószínűleg szintén a nagyobb gyerekeket, főleg fiúkat érdekelheti majd a Baka Múzeum, amelyet egy egykori légópincében rendeztek be. A két világháborúval foglalkozó magánygyűjteményben Tolna megyei érdekességek is akadnak.

A szekszárdi Szőlőhegyen található Bogártanya, amelyet eredeti környezetben nézhetünk meg. A sárközi emberek mindennapjaiba kapunk betekintést a két műemlék épületben: hogyan éltek, dolgoztak az itt élők 100-150 évvel ezelőtt. A ház másolata egyébként a Szentendrei Skanzenben is megtalálható.

Tindédzsereknek már az egykori törökfürdőben található Bormúzeum és kiállítás is érdekes lehet, ahol a környék szőlőtermesztéséről tudhatunk meg érdekes információkat. A borvidék történelmével, fajtáival és a környék jellegzetességeivel ismerkedhetünk meg a nemrég helyreállított épületben.

 

Kirándulás Szekszárd környékén

Szekszárdtól nem messze húzódik Európa legnagyobb összefüggő ártere, Gemenc. Ha nem is vagyunk nagy kirándulósok, kisvonattal akkor is érdemes ellátogatni a gemenci erdőbe. Ha pedig aktívabban kapcsolódnánk ki, akkor egy egész napos gyalogos vagy kerékpár túrát is tehetünk a Duna ártéri részén. A pörbölyi ökoturisztikai centrumból induló kisvonatokkal fedezhetjük fel legegyszerűbben a környéket. Több állomáson ki lehet szállni és visszaszállni,majd folytatni a túrát. A megállók mellett több helyen kiállítás, játszótér, megfigyelőtornyok, tanösvény is található.

Szekszárdtól fél órányira pedig a Szálkai tavakat és a grábóci ortodox kolostort is felfedezhetjük. A tavak környéke népszerű kirándulóhely, ahol strandot is találunk. A mai is működő kolostorban pedig csak a templom látogatható, de amíg a gyerekek körbe szaladgálják a kertet, addig mi éppen meg is tudjuk az templomot nézni. Utána pedig tehetünk egy jó sétát a falu fölött magasodó kilátóhoz, ahonnan szépen be lehet látni a környék dombjait.

És hogy milyen egy borkóstoló gyerekekkel? Amíg a szülők kóstolnak néhány fajta bort a pince előtti diófa alatt, addig a gyerekek vidáman szaladgálnak a szőlőtőkék között. Majd a kóstoló végeztével a szőlőhegyen keresztül szépen visszasétálunk a szállásunkra, miközben megvitatjuk, milyen jó is lehet itt élni: ilyen ráérősen, nem sietve sehova.

Még több kirándulási tippért gyerekkel kattints!

UTAZIK A CSALÁD MAGAZIN

Naptár 2018/2019

Iratkozz fel online utazási magazinunkra!
és ajándékba adunk egy letölthető tanévtervező naptárat!