Együnk

EGÉSZSÉGFALÓ RECEPTEK - Céklás sütőtökös fasírt mártogatóssal

Sürgölődő családok egy szuper főzőiskolában, egészséges, szívvel-lélekkel készült, szemet gyönyörködtető ételek és két olyan szervezet, amely elkötelezett a családok mellett. Nem volt ez más, mint a KidsOasis és a Ficsak Egészségfalók - Együtt főzni jó! pályázatának döntője. Olyan csodás ételek születtek ezen szép napon, hogy mindenképppen meg szeretnénk osztani veletek az elkészítésük módját, hogy minél több család étrendjébe bekerülhessenek. Jöjjön elsőként a győztes, Dr Kaveczky Andrea receptje!

EGÉSZSÉGFALÓ RECEPTEK - Céklás sütőtökös fasírt mártogatóssal

Őszi idénynövényeket választottam ételemhez, ezek közül az egyik a cékla, amely leginkább ecetes-cukros változatban, mint savanyúság él a köztudatban, pedig ezen túl is rengeteg finomság készíthető belőle. A sokak számára furcsának tűnő föld-íz fűszerekkel szelídíthető.

Céklás sütőtökös fasírt

  • 12,5 dkg cékla nyersen (reszelve)
  • 12,5 dkg sütőtök nyersen (reszelve)
  • 1 tojás
  • 10 dkg mozzarella sajt, amelyet reszelni lehet
  • 1 csomag mini mozzarella
  • 2 gerezd fokhagyma
  • friss zöld fűszerek: oregánó, bazsalikom, kakukkfű, majoránna. (vagy pizzás fűszerkeverék)
  • 10 dkg darált dió
  • 10 dkg kemény sajt, apróra reszelve
  • 15 dkg zabpehely (apró szemű)
  • 2 evőkanál rizsliszt
  • 1 csipet só
  • 1 kk. pirospaprika

Amennyiben rendelkezésre áll: sütőtökmag liszt 3 evőkanál

Mártogatóshoz

  • 125 gramm leveles spenótos
  • 1 csipet só
  • 2 gerezd fokhagyma
  • sűrű állagú natúr joghurt 

A díszítéshez

  • Pirított tökmag, paradicsom, petrezselyem, sárgarépa

Lereszelem a sütőtököt és a céklát (ez utóbbihoz gumikesztyű ajánlott) összekeverem, majd hozzáadom a tojást, a reszelt sajtot, fűszerezem (só, zöld fűszerek, vagy pizza fűszerkeverék, és 2 gerezd fokhagyma). Amennyiben rendelkezésre áll, sütőtökmag lisztet adok hozzá, végül pedig rizsliszttel és apró szemű zabpehellyel hozom formázható állagúra. Amikor ez elkészült kis gombócokat formálok belőle és minden egyes gombócba „elrejtek” fél mozzarella golyót. Végül darált dióba, vagy parmezán sajtba forgatom.

Sütőpapírra helyezem a fasírtokat, majd grill fokozaton sütőben sütöm. Kívül roppanós, belül lágy fasírtot kapunk, amely főzelékhez feltétként is kiváló. Nem csak frissen, hanem kihűlt változatban is ízletes finomság.

A mártogatóshoz a spenótot megpárolom, sózom, majd fokhagymával együtt az aprítóba helyezem. Sűrű joghurttal simára keverem.

Még több egészséges receptet szeretnél? Itt nézz körül!

UTAZIK A CSALÁD MAGAZIN

Naptár 2018/2019

Iratkozz fel online utazási magazinunkra!
és ajándékba adunk egy letölthető tanévtervező naptárat!